Bulgaristan Öğrenci vizesi, yurtdışında okumak isteyen öğrencilerin merak ettiği konular arasındadır. Yurtdışına gidenler, gitmek istedikleri ülkenin talep etmesi halinde vize başvurusunda bulunmalıdır. Dolayısıyla vize gerektiren bir ülkede öğrenim görmek isteyen öğrencilerin de vize almaları gerekmektedir. Yurtdışında dil kursu, Erasmus veya benzeri bir kurs okumak isteyen öğrencilerin vize türüne öğrenci vizesi denir. Öğrenci vizesine başvurmayı düşünen kişiler, vize süreci ile ilgili tüm detayları detaylı bir şekilde kontrol etmelidir. Özellikle uzun süre eğitim almayı planlayanların sorunsuz bir şekilde vize başvurusu yapabilmeleri için tüm detayları bilmeleri gerekmektedir.
Bulgaristan Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?
Öğrenciler, herhangi bir nedenden dolayı yurt dışında eğitim almak isteyebilir. Konuyla ilgili olarak yurtdışında eğitim almayı planlıyorsanız bu sürecin ülkeden ülkeye değiştiğini bilmelisiniz. Bu aşamada vize işlemleri yapılırken başvurduğunuz kurumdan tüm detaylı bilgileri almaya özen gösteriniz.
Bulgaristan Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Bulgaristan Öğrenci vizesi için gerekli belgeler ülkeye/bölgeye göre değişse de çoğu ülke/bölge için aşağıdaki belgeler talep edilmektedir;
- Askeri kimlik (gerekli oldukça)
- Bordro (gerekli oldukça)
- Çalışma izni (öğrencilerle çalışılıyorsa)
- Dil tercih tablosu
- Diploma ve transkriptler (varsa)
- İkamet yeri
- İngilizce bilgisini gösteren sınav puanı belgesi (uzun süreli vize)
- Mali durumu gösteren belgeler
- Mülkiyet sözleşmesi
- Okuldan kabul mektubu
- Onaylı nüfus kayıt örneği (adli sicil kaydı)
- Öğrenci kartı
- Pasaport
- Seyahat sigortası
- SGK tarafından işe alınan ve ödemesi yapılan kişiler için onaylı aylık sigorta beyannamesi
- Veli izni (öğrenci 18 yaşından küçük ise)
- Vize başvurusu
- Vize ücreti makbuzu
- Yönetim ücreti
Almanya, İngiltere, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler de kısa süreli (90 günden az) eğitim almayı planlayan öğrenciler için daha az belge talep etmektedir.
Bulgaristan Öğrenci vizesi ücreti ne kadar?
Süreci tamamlamak için gereken vize ücretleri birkaç öğeyi içerir. Bu öğeler, öğrenci vizesi ücretlerinde değişkenlik gösterebilir. Bu değişkenler şunlardır;
- Noter ücretleri
- Rezervasyon ücreti
- Seyahat sigortası ücreti
- Vize ücreti
- Yeminli tercüme ücreti
Bu maliyetler kurumdan kuruma değişiklik göstermektedir. Ayrıca vize başvurusu sırasında aracılar bulunuyorsa ek ücretler söz konusu olabilir.
Öğrenci Vizesi İçin Evraklar Nasıl Hazırlanmalıdır?
Yurtdışında okuyan öğrencilerin vize koşullarını doğru bir şekilde incelemeleri, sürecin doğru yönetilmesi için eğitim danışmanı ve vize merkezi ile iletişime geçmeleri, doğru vize türüne başvurmaları ve evraklarını eksiksiz teslim etmeleri çok önemlidir. Vize prosedürü her ülke için farklıdır. Bazı ülkelerden vize almak özellikle zordur. Bu nedenle gerekli ülkelerin vize işlemleri detaylı olarak gözden geçirilmelidir. Özellikle uzun süreli öğrenciler vize sürecinde daha fazla zorlukla karşılaşabilirler. Yurtdışına sorunsuz çıkabilmek için hazırlanan belgelerin eksiksiz ve doğru olması ve tüm işlemlerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Vize için gerekli belgeler ülkeden ülkeye farklılık gösterse de genellikle bazı belgeler istenmektedir.
Öğrenciler Tarafından En Sık Tercih Edilen Ülkeler
Almanya: Almanya'ya öğrenci vizesi başvurusu yapmak istiyorsanız; o ülkede bir okula kabul edildiyseniz ve yeterli İngilizce veya Almanca bilgisine sahipseniz, Türkiye'deki Alman konsolosluğu ile görüşmeniz ve başvurmanız gerekmektedir. Planlanan seyahat tarihinden 3 ay önce eksiksiz belgeleri teslim ettikten sonra başvuru yeterli görülürse 3-6 hafta içinde tamamlanacaktır.
Güney Kore: Güney Kore'nin iki tür öğrenci vizesi vardır ve iş fırsatları da çok caziptir. Birincisi, bir kolej veya üniversitede öğrenim görmüş ve lisans, yüksek lisans veya doktora derecesini almış ve ülkede 3 aydan fazla kalacak uluslararası öğrencilere verilen "D-2" öğrenci vizesidir. Diğeri ise üniversitelere bağlı dil okulları veya araştırma enstitüleri tarafından verilen herhangi bir Korece dil eğitimi ve endüstri eğitimidir. Vize almak isteyen öğrencilere verilen "D-4" genel eğitim vizesidir. Kore vize başvurusu için Türkiye'deki Kore Konsolosluğu'nun resmi internet sitesinde yer alan vize başvuru formunu doldurmanız ve gerekli evrakları hazırladıktan sonra randevu almak için vize ücretini ödemeniz gerekmektedir.
Kanada: Kanada öğrenci vizesi için başvuruda bulunuyorsanız; vize için elçilik veya konsolosluk ile görüştüğünüzde, belgeleri eksiksiz olarak teslim etmeli ve başvuruyu 3 ay önceden sunmalısınız. Vize başvuruları online bir şekilde de kolaylıkla yapılabilmektedir.
Malezya: Malezya öğrenci vizesi almanız; Malezya İçişleri Bakanlığı ve yüksek öğretim kurumları tarafından tanınan bir okula kabul edilmeniz, çevrimiçi vize başvurusunda bulunmanız, vize ücretini ödemeniz ve eksiksiz belgeleri sunmanız gerekir.
Singapur: Singapur'da okumak isteyen öğrencilerin "Student Pass" adlı bir belgeye sahip olmaları gerekir. Ayrıca bazı öğrencilerin öğrenci geçiş belgelerine ek olarak vizeye de ihtiyacı olabilir. Gerekli belgelerle Singapur öğrenci vizesine başvurduktan sonra başvurunun tamamlanması 4 hafta kadar sürebilir.
Yeni Zelanda: Yeni Zelanda'da 3 aydan fazla kalmayı planlıyorsanız, konsolosluğa vize başvurusunda bulunmalı ve evrakları eksiksiz sunmalısınız. Eksiksiz bir başvuru yapılırsa, vize 2 hafta içinde verilecektir.