Bulgaristan Vize Başvuru Merkezi 444 18 83

Vatandaşlık İşlemleri

Bulgaristan Vatandaşlık İşlemleri için 444 18 83 ü arayabilirsiniz.

Vatandaşlık işlemleri konusunda eğer göçmenseniz Bulgaristan vatandaşı olmak için neler yapmanız gerektiğini bu yazıda anlatacağız. Bulgaristan Vize Başvurusu yapmak için 444 18 83 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Bulgaristan vatandaşı işlemleri  yapılırken en önemli kısımlardan bir tanesi tarihtir. Türkiye ye geliş tarihidir. Çünkü Türkiye’ye geliş tarihi sürecin nasıl şekilleneceğini bize göstermektedir. Bu tarih 1950 yılından kasım ayı itibariyle temel alınmaktadır. Eğer kasımdan önce veya sonra geldiyseniz bu duruma göre değişiklik göstermektedir.

Geliş Tarihi 1950 Kasımdan Önce ve Sonraysa Nasıl Değişiklik Gösteriyor?

Bulgaristan vatandaşları işlemleri için 1950 yılı kasım ayından önce geldiyseniz genellikle Bulgar vatandaşlığınız korunmuş oluyor. Yani vatandaşlıktan çıkarılmamış oluyorsunuz buda sürecin kolay bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Geliş tarihi 1950 yılından sonraysa Bulgar vatandaşlığından çıkarılmış oluyorsunuz. Fakat bu durum tekrardan vatandaş olmanıza engel bir durum oluşturmamaktadır. Sadece süreçte biraz daha zorluk oluşturuyor.

Eğer Türkiye’ye 1950 Kasım tarihinden önce gelindiyse gelen kişi yani Türkiye’ye göç eden kişi ölmüş olsa dahi başvuru yapılarak vatandaşlık elde edilebilir. 1950 Kasımdan sonra Türkiye’ye gelindiyse mutlaka göç eden kişi yaşıyor olmak durumdadır.

Geliş Tarihini Nerden Bilebiliriz?

Bulgaristan vatandaşı işlemleri için geliş tarihi önemlidir. Türkiye’ye göç ederken bununla ilgili zamanında belgeler hazırlanmış ve bu Türkiye’de korunmuş durumdadır. Bu belgenin adı isim denklik belgesidir. İsim denklik belgesinde ne zaman gelindiği, nerden gelindiği, hatta gelirken çekilen fotoğraflar bulunabilir. Bu belgenin sahibinin kişi ve ya çocuğu bu belgeyi talep ederek alabilmektedir. Son bilinenlere göre nüfus müdürlüğünde elinizde vekâlet olmak sızında talepte bulunabiliyorsunuz.

Fakat, başka birisine talep ettirilecekse örneğin torununuz, damadınıza talep ettirilecekse vekâlet vererek bu işlemi yapabilirsiniz. Fakat genel yetkili vekâletnamelerle değildir. Mutlaka özel olarak isim denklik belgesi talep etmek yani ne işlem yapılacaksa detaylı bir şekilde tek tek yazılarak vekâlet verilmelidir. Aksi takdirde nüfus müdürlüğü genel yetkili vekâletname ile yapmamaktadır.

İsim Denklik Belgesi Nasıl Talep Edilir?

İsim denklik belgesini herhangi bir nüfus müdürlüğüne giderek talep edebilirsiniz. Nüfus müdürlüne gittiğinizde sizden Bulgar adınızı isteyeceklerdir. Bulgar adını bilmiyorsanız neler yapmamız gerekmedir hemen anlatalım.

Bulgaristan’daki Türklerin isimleri değiştirilmeden önce isimleri genellikle kendi adınız babanızın adı sonuna oba ve dedeniz (babanızın babası ) ismi sonuna da oba eklenerek oluşan isimler olmaktadır. Örnek verecek olursak isminiz Ayşe babanızın ismi fatih dedenizin ismi ali yani Bulgaristan’daki isminiz Ayşefatihobaalioba şeklinde olmaktadır. Bunu bu şekilde bulabilirsiniz. Nüfusta söylediğinizde isim denklik belgeniz için başvurabilirler.

Bulgaristan vatandaşlık işlemleri bu isim denklik belgesi çıkma süresi bazen değişiklik göstermektedir. İsim denklik belgesi bazen 1 haftada 2 haftada çıkabilmektedir. Bazen 6-7 ayda hatta 1 yıla kadar bile uzayabilmektedir. Bununla ilgili maalesef ki net bir süre bulunmamakta belli olmamaktadır. Burada yapmamız gerek nüfus müdürlüğüne sık sık uğrama şansımız varsa en azından kontrol ederseniz geldiğinde direk bilgi sahibi olmuş olursunuz.

 Bu belgeler de en önemli nokta ister Bulgaristan’da aldığınız belge olsun ister Türkiye de aldığınız belgeler olsun hepsinin geçerlilik süre 6 ay kadardır. Bu 6 ayın önemli olmasının sebebi süreç içerisinde geçerlilik süresi dolabilir bu nedenle tekrar belge almanız gerekebilir. Yani belgenizi alıp bekletip 6 ay süre geçtikten sonra başvurduğunuzda sorun yaşayabilirsiniz. Bulgaristan vatandaşlık işlemleri hatta uluslararası platformda geçerli olabilmesi için Apostil denilen şartın yerine getirilmesi gerekmektedir. Bulgaristan Vize Başvuru Merkezi 444 18 83 ü arayarak bilgi alabilirsiniz.

Apostil Nedir?

Apostil bir belgenin geçerliliğini tasdik edilerek bir başka ülkeye yasal olarak kullanılmasını sağlayan belge onay sistemidir. Apostil aracılığıyla onaylanan belgeler genellikle diploma bekârlık evlilik vekâletname vb. gibi evraklardır.

Apostil Nereden Alınır?

Apostil noterden temin edilmektedir.

Apostil İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
  • İlk olarak evrakın yeminli tercümede tercümesi yaptırılması gerekmektedir.
  • Tercüme yaptırdığınız tercüme bürosunun olduğu noterden belgeyi onaylatmanız gerekmektedir.
  • Noterde onaylattığınız belgeyi bağlı olduğunuz ülke makamlarınız tarafından tasdiklenmesi gerekmektedir.
  • Onaylatılan belge noterin bağlı olduğu kaymakamlığa veya valiliğe tasdik ettirilmesi gerekir.

Bu şekilde apostil yapılabilir. Bütün bu işlemlerin sonrasında ilgili makam veya belgelere teslim edebilirsiniz.

Apostil Ücreti Ne Kadardır?

Apostil genel olarak ücretsiz bir işlemdir. Bununla birlikte bazı kurumlar belirli miktarda ücret talep edebilmektedir. Bu hizmet bedeli olarak tanımlanır. Daha detaylı bilgi için firmamızdan hizmet alabilirsiniz.

  • Bulgaristan Vatandaşı Nasıl Olunur?
  • Bulgaristan Vatandaşlık Tespiti
  • İsim Denklik Belgesi
  • Online Bulgaristan Vatandaşlığı Sorgulama Formu
  • Bulgaristan Vatandaşlık İşlemleri
  • 1951 Göçmenleri Vatandaşlık
  • 1978 Göçmenleri için Vatandaşlık
  • Evlilik Yoluyla Vatandaşlık
  • Vatandaş Anne/Baba Çocuğu
  • Türk Vatandaşları için Vatandaşlık
  • Yatırımcılar için Vatandaşlık