Ziyaret & Akraba & Aile Ziyareti Vizesi, konsolosluklar için başka bir kısa süreli vize kategorisidir. Akraba ve arkadaş ziyareti vizesi, vatandaşlar arasında en popüler vize türlerinden biridir ve davet vizesi olarak adlandırılır. Aile, akraba ve arkadaş ziyaretleri konsolosluk için kısa süreli vize kategorisidir. Ziyaretçi vizesi, akraba ziyareti ve yurtdışındaki arkadaşlarını ziyaret etmek için başvurmaları gereken bir vizedir. Bu vize türü, davet edilen ile davet eden arasındaki akrabalık ilişkisinin kanıtını, kimlik kartını, pasaportu, oturma iznini, ekonomik gelir belgesini, taahhüt mektubunu veya davet mektubunu gerektirebilir. Turist vizesi ticari, vize kategorisinde olduğu gibi, yukarıda belirtilen ziyaret vizesi de onlara varış ülkesinde yaşama, çalışma veya iş yapma hakkı vermez.
Akraba, Aile ve Arkadaş Vize Başvuru Davet Belgeleri
Göreceli ziyaret vizesi, iş vizesinden sonra gelen bir diğer davet vizesi kategorisidir. Bu vize türüne başvurmak için seyahat ettiğiniz ülkeden bir davet mektubu almanız gerekir. Vize başvurusunda bulunan konsolosluğa göre davet mektubunun aslı veya fotokopisi istenebilir. Schengen Konsolosluğu, ziyaret vizesi başvurusu için kullanılan davet belgesinin orijinal belge olarak sunulmasını şart koşar. Benzer şekilde Schengen konsolosluğunun akraba ziyareti ve arkadaş ziyareti vizeleri için istediği davetiye belgelerinin çoğu yabancı şubeler veya belediyeler tarafından onaylanmaktadır. Bu nedenle, mektup şeklinde alınan bir belge yerine belediye veya yabancı şubesi tarafından onaylanmış basılı davet formunun sunulması gerekmektedir. İsveç ve Hollanda ziyaret vizesi başvurusunda bulunmak için davetiye belgelerinin yanı sıra davet eden kişinin gelir belgesi belgelerinin de sunulması gerekmektedir. Akraba ve arkadaş ziyareti için davet mektubunun geçerlilik süresinin vize başvurusunda bulunan konsolosluğa göre değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır.
Akraba ve Arkadaş Ziyareti İçin Vize Davetiyesinin Geçerliliği
Aile, akraba ve arkadaş ziyaretleri için davetiye vizeleri davet vizeleri için belirli bir süre içerisinde hazırlanan belgelerdir. Davet edenin belediye veya göçmenlik bürosundaki ifadesine göre, davet süresi sadece seyahat süresi için geçerli olacak şekilde, 15, 30, 45, 50, 60 veya 180 gün olarak düzenlenebilir. Aldığınız davet belgesinin üzerindeki tarihi dikkate alarak bölgenin geçerlilik süresini anlayabilirsiniz. 6 aylık talep yazısı düzenlense dahi 90 güne kadar kalabilmektedir.
Akraba ve Arkadaş Ziyareti İçin Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Davetli vize başvurusu için gerekli şartlar, temel olarak konsolosluk tarafından istenen diğer kısa süreli vize başvuru belgelerine benzer. Ziyaretçi vizesi başvurusu için gerekli belgeler de başvuru sahibinin mesleğine göre değişiklik gösterecektir. Başta Schengen konsolosluğu olmak üzere Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada, İrlanda, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Yeni Zelanda konsoloslukları, davetli vize başvurusunda başvuru sahiplerinden seyahat amaçlarını, mesleki bilgilerini ve ekonomik gelirlerini kanıtlamalarını istemektedir. Rusya, Mısır, Dubai, Cezayir, Etiyopya ve Avrupa Birliği dışındaki birçok ülkenin konsoloslukları kapsamlı vize başvuru belgeleri talep etmemektedir. Vatandaşlarımız yurt dışından Türkiye'ye gönderilen talep yazısı ile vize başvurusu yapacak ve web sitelerini ziyaret ederek meslek durumlarına göre hazırlanan belgeler hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.
Akraba, Aile ve Arkadaş Ziyaret Vizesi Başvurusu Birkaç Gün İçinde Tamamlanır Mı?
Aile üyeleri, akrabalar ve arkadaşların akrabalarını ziyaret etmeleri için vize başvurularının son onaylanma süresi konsolosluğa göre değişmektedir. Schengen Konsolosluğu için 2 Şubat 2020 tarihinde mevzuatta yapılacak değişiklikler nedeniyle vize başvuruları için son onay süresi en az 15 gündür. Belçika, Norveç ve İsviçre gibi konsolosluklardan yapılacak aile ziyaretleri için yapılan vize başvurularının kesin onaylanma süresi, idari soruşturmalar veya taahhütler gibi etkenler nedeniyle daha uzun sürecektir. Ziyaret vizesi başvurusu genellikle kısa sürede tamamlanan bir vize başvurusu değildir. Ayrıca idari soruşturma veya taahhüt gibi ek işlemler için davet vizesi başvurusu da yapılabilmektedir. Bu nedenle seyahat tarihinizden en az 30 gün önce bu vize kategorisine başlamanızı tavsiye ederiz. Vize başvurunuzun en erken 10-15 gün, en geç 45-50 gün arasında tamamlanabileceğini bilmenizi isteriz.
Aile, Akraba Ve Arkadaşlar İçin Ziyaret Vizesi Nasıl Alınır?
Diğer vize kategorilerinde olduğu gibi, aile, akraba ve arkadaşlar için ziyaret vizesi almanın birkaç farklı yolu vardır. Öncelikle vize alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus vize başvurusunda bulunan konsolosluğun vize koşullarıdır. Her konsolosluğun ve her vize kategorisinin gereksinimleri oldukça farklıdır ve genel vize kuralları başlığı altında net bir durum bulunmamaktadır. Bu nedenle davet vizesi başvurusunda aile, akraba ve arkadaş ziyaret vizeleri için geçerlidir. Ziyaret vizesi için başvuran vatandaşların vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir: (başvuru ülkesine göre değişiklik gösterecektir):
- Doğrudan konsolosluğa başvurarak,
- Yetkili bir vize başvuru merkezine başvurarak,
- Vize takip şirketine başvurarak,
- Giriş sırasında kapı vizesi uygulamasını kullanarak,
- Elektronik vize başvurusu kullanarak,
- Yurt dışından başvuru yaparak Türkiye'de temsil edilmeyen ülkelerden vize başvurusu alabileceklerdir.
- Vize başvurusu için Schengen, İngiltere, Kanada, BAE ve Rusya konsolosluklarına akraba, aile ve arkadaşlarını ziyarete giden vatandaşların büyük ölçüde başvuru merkezine vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.