Bulgaristan oturum izni; Türkiye'den Bulgaristan’a gitmeyi isteyenler için gereken evraklardan biriside oturma iznidir. Türklerin Bulgaristan seçimi sonrası gereken evrak seçimi farklı şekillerde ve türlerde karşımıza çıkıyor. Bulgaristan'da oturma izni okuma izni emeklilik izni gibi birçok farklı izin türü bulunuyor. Firmamızdan da bu konuda bilgi alabilirsiniz. 444 18 83 ile Bulgaristan Vize Başvuru Merkezi 'ni arayabilirsiniz. Bulgaristan Vize Başvuru Merkezi iletişim sayfasından da bize ulaşabilirsiniz.
Eğitim Amaçlı Oturum İzni
Kişiler üniversite okumak amacı ile birlikte veya kendi dengi okula gitmesi için Bulgaristan oturma vizesi almaları gerekir. Bulgaristan'a giden öğrencilerin doksan günden fazla olacağı için belgeleri D tipi olarak belirlenir. Türkiye'de bulunan Bulgaristan büyükelçiliği veya Bulgaristan konsolosluğunu almak için D vizesine başvuran kişiler Bulgaristan'a gittikleri zaman oturma iznini alabilirler. Öğrenciler daha sonra okuyacakları şehrin polis şubesine giderek yabancı olduğunu belirtip sürekli oturma iznini oradan alabilirler. İzinden sonra ise yaklaşık iki hafta sonra kişinin kartı eline ulaşmış olacaktır.
Emekli Olana Bulgaristan Oturma İzni
Kişiler Türkiye'de çalıştıkları herhangi bir yerden veya dönemden sonra emeklilik hakkı elde ettikten sonra Türk vatandaşı olarak Bulgaristan'a oturma izninde bulunabilirler. Bunun için ise iki önemli bir şart aranmaktadır. Bu şartlardan birisi kişinin emekli olduğunu kanıtlamasının gerekmesidir. Diğer aranan şart ise kişinin Bulgaristan'da geçimini nasıl sağlayacağıdır. Emekli olan Kişiler oturma izni için öncelimle D tipi vize başvurusu yapması gerekmektedir. D vizesini alan emekliler Bulgaristan’a giderek ikamet edecekleri şehrin yabancılar şubesine giderek oradan oturum izni için başvuru yapabilirler. Bununla birlikte başvuru yapmadan ülke dışına çıkarlar ise bu haklarını kaybetmiş olacaklardır.
Ticari Kurum Temsilcilerine Oturma İzni
Bulgaristan'da ticari kurum temsilcisi olan ve bununla birlikte ticari temsilciliklerde yer alan kişilerde Bulgaristan'da oturma izni alabilirler. Bu durumda olan kişiler öncelikle Bulgaristan büyükelçilik veya konsolosluklarına giderek D tipi vize almaları gerekir. D vizesi alan kişiler Bulgaristan’a giderek yaşamış oldukları şehirden oturma iznini alabilirler.
Bulgaristan Göçmenlerine Vatandaşlık Hakkı
Bulgaristan ülkesinde yüzde yüz yabancı sermayeli iş kurmayı düşünler için oturma izni alınması gerekiyor. Kurulan yabancı sermayeli işte ise en az on kişi çalışacak ise D tipi vize (oturma izni) alması gerekir. D vize ile birlikte Bulgaristan'a gitmesi gereken iş adamı daha sonra gideceği şehirdeki ve yerdeki yabancılar şubesine giderek oradan oturum için iznini alabilirler. Başvuru sahipleri iş adamlarıma üç altı ay arası veya on iki aylık oturum izni alabilirler. Bu izni alacak kişiler isteğe göre aile birleşimi vizesi sayesinde getirmek istedikleri eş ve çocuklarına da Bulgaristan’dan oturma izni alabilirler.
Bulgaristan Vatandaşı Çocukların Anne ve Babasına Oturma İzni
Çocukları Bulgaristan ülkesinde yaşayan anne ve babalarda Bulgaristan'da yaşamak için oturma izni alabilirler. Ancak bunun için çok önemli bir şart vardır. Bu şart Bulgaristan'da bulunan çocuğun iki yaşından gün alması gerektiğidir. İkincisinde ebeveyn çocuklarının Bulgaristan vatandaşı olduklarını alacaklar oldukları doğum belgesi ile birlikte kanıtlaması gerekir. Bulgaristan'da yaşayan çocukların anne ve babaları Bulgaristan'a gitmek için öncelikle bulundukları yerden Bulgaristan büyükelçiliği ve konsolosluğuna giderek D tipi vize başvurusu yapabilirler. Ardından almış olduğu Bulgaristan vizesi ile birlikte Bulgaristan'a giderek oradan da oturma izni alabilirsiniz. Eğer oturum izni olmadan önce ülkeden ayrılırlarsa bu haklarını kaybetmiş olacaklardır. Bununla birlikte oturum iznini alan anne ve babalar çocuklarının yanında bulunma şartı ile birlikte ülkede rahatça dolaşabilirler.
1951 Göçmenlerine Oturum İzni ve Vatandaşlık
Bin dokuz yüz elli bir yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan kişiler yeniden ülkelerine dönmek istedikleri zaman Bulgaristan vatandaşı olmalarını kanıtlamış olmaları gerekiyor. Belgeledikleri zaman ve kanıtladıkları zaman yeniden Bulgaristan vatandaşı olabiliyorlar. Bunun için öncelikle isim denklik belgesi doğum belgesi veya tabiiyet belgesi ve son olarak muhacir belgenizin olması gereklidir.
Bu belgeleri hazırladıktan sonra adalet bakanlığına başvurarak vatandaş sorgulamalarını yaptırmaları gerekiyor. Eğer adalet bakanlığı Bulgaristan vatandaşı der ise kişi oturum izni alabilir. Eğer adalet bakanlığı Bulgaristan Vatandaşı değil derse prosedür uzayabilir. Kişi öncelikle Bulgaristan'a gitmek için D vizesi alır ve Bulgaristan'a gider. Daha sonra Bulgaristan'da oturma durumu için izin alabilir. Bulgaristan'da beş yıl sürekli oturmak için başvuru yapan kişi üç yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapar. İki yıl daha bekledikten sonra vatandaşlık hakkını elde edebilir.